Subskrybuj: Artykuły | Komentarze

Jakie jest najlepsze źródło witamin?

Brak komentarzy
Jakie jest najlepsze źródło witamin?

Witaminy

Bardzo duży wpływ na nasze zdrowie mają witaminy i wartości odżywcze, jakie dostarczamy organizmowi przez cały dzień. Znakomitym ich źródłem są owoce i warzywa, lecz nie spożywamy ich w wystarczającej ilości. Dostarczanie witamin znacząco wpływa na kondycję i zdrowie, dlatego powinniśmy pamiętać o tym każdego dnia. Najlepszym ich źródłem ze względu na ilość witamin w produkcie i dostępność są właśnie owoce i warzywa. Problemem jest jednak to, że nie jemy wystarczającej ilości tych produktów, ponieważ nie staramy się dbać o wypełnienie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Z owocami zazwyczaj jest tak, że zjadamy je tak często, jak mamy na to ochotę. Przechodząc obok regału z owocami czasem mamy na nie ochotę i dlatego je kupujemy. Raczej nikt nie robi tego codziennie. Jeśli chodzi o warzywa, to problem jest jeszcze większy, ponieważ dużo osób po prostu ich nie lubi.

Soki

Idealnym rozwiązaniem na dostarczanie witamin z owoców i warzyw są soki. Oczywiście nie chodzi o takie, które kupimy w każdym sklepie. Aby wypić wartościowy sok, potrzebna będzie wyciskarka przeznaczona do wytwarzania soku. Jej zakup sprawi, że z ogromną przyjemnością będziemy dostarczać organizmowi znaczną ilość potrzebnych wartości odżywczych. Smak soków ze świeżych owoców bardzo różni się od takich, które zakupić można w kartonach. Rozpoczęcie dnia od wypicia szklanki soku z ulubionych owoców na pewno spodobałoby się każdemu. Poza znakomitym smakiem, soki mają dużą przewagę nad zjadaniem owoców. Chodzi o ich trawienie i wchłanianie składników odżywczych przez organizm. W przypadku soków, organizm potrzebuje kilkanaście minut, aby w pełni strawić i przyswoić wartościowe składniki. Całe owoce trawią się kilka godzin, a wchłanialność odpowiednich składników odżywczych jest kilka razy mniejsza niż w przypadku soków.

Odpowiedniki ze sklepu

Ogromny wybór soków w kartonach, na których napisane jest o ich znakomitym wpływie na nasze zdrowie, może przyciągać klientów. Problemem jest to, że są one pasteryzowane, aby mogły stać na sklepowych pułkach. Podgrzanie do wysokiej temperatury wyraźnie zmniejsza ilość składników odżywczych, które znajdowały się w soku przed pasteryzacją.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *